Jag fick en fråga förut hur jag planerar veckan när det kommer till matinköp osv. Jag brukar sätta mig ner på söndagar och planera för veckan. Börjar alltid med att öppna kylen och frysen för att se vad som finns och utifrån det planerar jag. Om det t ex finns lax, brieost och mycket tomater så ser jag till att laga rätter innehållandes dessa ingredienser. Ganska logiskt nu när man läser det men inte så enkelt att komma ihåg det när man står i affären därför skrivs allt alltid upp. Iallafall så skriver jag ner det som finns i kyl och frys för att sedan leta inspiration på nätet eller i huvudet.
När jag hittat och komponerat ihop rätter för hela veckan skriver jag ner alla ingredienser som behövs och kompletterar med min standard inköpslista som jag har på datorn. Där står det basvaror som alltid ska handlas varje vecka och som går åt. Om jag har planerat att baka något i veckan skrivs det också ner. När min lista är färdig storhandlar jag på måndagar och sen går jag inte till affären igen förrän nästa gång det är dags att handla. På det här viset sparar man ofantligt mycket tid och pengar.
I vanliga fall när man springer till affären varenda dag kommer man med stor sannolikhet hem med onödiga varor. Sen sparar man tid genom att ha hela veckans matinköp planerade och slipper gå runt och fundera på vad man ska laga varenda dag och springa till affären. Inte nog med det har man mer struktur på vardagen och bra framförhållning. När man är i affären och det finns bra erbjudanden på kött, fågel eller fisk är det bra att köpa på sig dessa för att ha i kyl eller frys till nästa veckas planering. Det finns en bra app som heter Matpriskollen där kan man samla alla butiker som man brukar handla i och den visar då vad som är billigast vart samt vilka erbjudanden butikerna har.
Hoppas det inte vart krångligt nu och att ni förstod 🙂
Tack snälla för inlägget!! Verkligen bra tips! 🙂
Kram
Vilket smart upplägg Daniella! 🙂 jag brukar oxå titta i frys å kolla och komponera något utefter det. Eller så får man komplettera med lite inköp. Duktig du är! Puss
Melissa, ja det underlättar så mycket 🙂
Tack fina 🙂
Grymt upplägg! Men blir det aldrig mat över till nästa dag? Jag har det problemet att jag lagar för mycket :p
Tibelia, jo det blir det och det är oftast lunchen dagen efter eller så fryser vi ner. 🙂
Jag älskar din blogg och alla dina recept. Du gör såååååå god mat!
Jag har en fråga, hur gör ni det goda riset? Då menar jag det torra riset från Kurdistan? Hade velat göra det men vet inte vilket ris jag ska använda eller hur? Hoppas du kan göra ett inlägg om det.
Kram
Ana,
Tack så jätte mycket vad glad jag blir 🙂
Jag tror att du syftar på basmatiris men vet inte riktigt vilken du menar. Vi brukar äta två olika sorters hos min svärmor. En variant gjord på vanligt vis med basmatiris och en annan med grötris, lök, olja och gula linser. Den sista är dock inte torr och min favorit 🙂
Så smart, jag sitter alltid på mina föreläsningar och undrar vad jag ska laga till middag när jag kommer hem. Ska sätta mig på söndag och testa ut detta! 🙂 tack!
Det tycker jag att du ska göra. Man sparar både tid och pengar 🙂 när man planerar kommer man oftast på roligare rätter att laga också 🙂