Lussebullar
50 g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
1 g saffran (2 kuvert)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
russin
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling
Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt. Tillsätt nästan allt mjöl, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
Vaniljbullar
7 dl vetemjöl
100 g smör
2 dl standardmjölk
25 g jäst
1/2 krm salt
1/2 dl socker
1 tsk malen kardemumma
0,5 g saffran (1 kuvert)
1 ägg
Vaniljkräm:
1 1/2 dl mellangrädde
1 1/2 msk vetemjöl
1/2 msk socker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
1 ägg att pensla med
strösocker att doppa i
20 Bullformar
Värm mjölk och smör till fingervarmt, 37°. Smula jäst i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Häll på resten av spadet, socker, salt, saffran och kardemumma samt ägg och nästan allt mjöl. Arbeta samman degen till smidig konsistens. Lägg degen att jäsa på varm dragfri plats i 30 minuter. Täck bunken med plastfilm.
Vaniljkräm: Vispa ihop grädde, mjöl och socker i en kastrull och koka blandningen i 3 minuter under vispning. Ta av kastrullen och rör ner ägget, hetta sedan upp krämen försiktigt tills den tjocknar. Dra den från värmen, rör ner vaniljsockret och vispa krämen sval. 3. Kavla ut degen till en kaka på ca 40×50 cm och skär ut 20 rutor. Lägg en klick kräm i mitten och nyp ihop bullarna i hörnen. Lägg dem med skarven nedåt i bullformar och jäs under handduk i 30 minuter. Vispa upp ägget, pensla bullarna och grädda i 225° i 10 minuter. Doppa bullarna i strösocker.