Bakom lucka 19 döljer sig en polsk efterrätt som man äter väldigt ofta i Polen och speciellt på julafton. Det är en ostkaka variant som man kan göra på många olika sätt. Det här receptet googlade jag fram bara. Jag ska ändra om lite nästa gång och göra efterforskningar i Polen på hur man egentligen gör den men tills dess duger det här receptet utmärkt och smakar nästan som originalet.
Mördeg:
4 dl mjöl
1 dl socker
1 st ägg
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Fyllning:
6 dl vanilj kesella
1 st ägg
2 msk vaniljsåspulver
1 msk rivet citronskal
2 dl russin
Blanda ihop mjöl, socker, ägg, rumstempererat smör, vaniljsocker och bakpulver till en slät deg. Kavla ut degen och klä en hög kakform med den. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i tio minuter. Blanda ingredienserna till fyllningen. Ta ut kakformen ur ugnen, häll i fyllningen och sätt in i ugnen igen.Fortsätt grädda i 25 minuter. Ta ut ur ugnen och låt kakan svalna. Ställ sedan in den i kylen där den får stå i ett par timmar innan du serverar.
älskar den här!!!!
Sernik jag dör!