Gårdagens middag blev detta, ni måste prova göra egen bearnaise. Så mycket godare än i affären!
.
500 g köttfärs
2 kokta potatisar
1 liten riven lök
1 dl mjölk
1 ägg
2 tsk dijonsenap
salt & peppar
.
Mosa potatisen och blanda med mjölken. Låt svälla en stund. Blanda ner lök, ägg, senap, salt & peppar. Forma till biffar och stek i stekpannan. Jag brukar börja med att bryna dom på hög värme och sedan sänka till medelvärme (4an) och lägga på ett lock. På så sätt hålls ångan inne och dom bränns inte vid.
Bearnaise
150 g smör
0.5 krm vitpeppar
3 äggulor
1 msk riven gul lök
0.5 msk dragon
3 msk vatten
2 msk vitvinsvinäger
salt
.
Smält smöret och låt svalna. Koka upp vitpeppar, vatten, vinäger och lök i en liten kastrull. Koka tills hälften utav vätskan har kokat bort (reducerats). Sila bort löken och häll ner vätskan i en ny kastrull som du lägger över vattenbad. Vispa ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknar. Ta bort från värmen och häll ner smöret sakta i en fin stråle under kraftig vispning. Blanda ner dragon & smaka av med salt.