Bjuder på lite gott gott denna lördag och när jag säger gott då menar jag GOTT!
.
3-4 äpplen beroende på storlek
kanel
150 g smör
2 dl socker
3 dl vetemjöl
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Kolatäcke
1.5 dl vispgrädde
0.75 socker
0.75 sirap
50 g smör
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200°. Skala och klyfta äpplena. Lägg klyftorna i en bunke och strö över lite kanel. Rör om ordentligt. Smöra och bröa en form med löstagbar kant. Smält smöret i en stor kastrull och låt svalna lite. Blanda ner socker och rör om. Blanda ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör om ordentligt. Blanda ner äggen ett i taget. Blanda ner äppelklyftorna i smeten och häll i formen. Sätt in i ugnen ca 35 minuter eller tills kakan är färdig. Känn med en sticka om du är osäker. Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka tills temperaturen är ca 112 grader. Det tar ungefär 15 minuter. Kolla med en termometer om du vill vara säker. Ta bort från plattan och blanda ner smör och vaniljsocker. Rör om tills allt har löst upp sig och häll sedan på kakan i formen. Låt svalna!
Vilken HIT denna blev!