BY ROSENGRIP

Baka Surdegsbröd med KronJästs surdeg

Ett gult bud knackade på dörren och det vart en hel del nyfikna ögon som snabbt var framme men kameran hann före. Eller jag vart tvungen att hålla tillbaka dom små vilddjuren.

IMG_7106

Woop woop nu är det enklare än någonsin att baka Surdegsbröd med KronJästs färdiga surdeg. Det går nästan så snabbt att inte ens barnen hinner tappa tålamodet innan brödet är klart.

IMG_7110

så härligt bud och framför allt roligt

IMG_7113

Jag och barnen var uppe tidigt igår och bakade för fullt till frukosten.

IMG_7119 IMG_7144IMG_8154

.

1 påse Kronjäst Surdeg Fullkornsvete (150 g)

1/2 paket Färsk kronjäst för matbröd (25 g)

5 dl kallt vatten

13.5 dl Vetemjöl special (800 g)

2.5 tsk salt eller havssalt

1.5 msk oliv eller rapsolja

.

Lös jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser utom saltet. Knåda till en smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbelstorlek (ca 1 timme) i en bunke täckt med plast. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i baguetter och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden. Lägg bröden på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan grävningen och sätt samtidigt in en tom plåt nederst i ugnen. Gör 2-3 snitt över bröden. Sänk temperaturen till 220°C och häll 1 dl vatten i den tomma varma plåten. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler.

IMG_7978IMG_7977

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats