Gårdagens bud från Reko kom alldeles i rätt tid och jag ställde mig i köket direkt för jag vart så nyfiken på att laga mat i lergrytan. Jag har nämligen aldrig gjort det förut.
hur fint var inte det här?
skogens guld, älskar kantareller
sockerärtor
mynta och ärtskott skymtar du
Reko kyckling det är reko det! Ekologisk och KRAV-märkt.
så himla välbehövligt för en mattok som mig
Nu till själva receptet som medföljde
.
600 g kantareller
1 Reko ekologisk och KRAV-märkt kyckling, ca 1,9 kg
8 dl grädde
4 dl mjölk
30 sockerärtor
1 paket ärtskott
5 myntakvistar
2 schalottenlök, finhackad
6 msk olivolja
1-2 citroner
matolja till stekning
maizena för redning
salt & svartpeppar
.
Putsa kycklingen och bind upp låren, salta och peppra kycklingen runt om. Stek kycklingen hel i en stekpanna med lite matolja. Lägg i lergrytan. Putsa 200g kantareller och stek stek hastigt med lite finhackad lök. Fördela runt kycklingen. Slå grädden över kycklingen och baka i ugn på 185°C tills kycklingen är 70°C vid lårbenet eller ca 1 1/2 timme. Ta ut lergrytan och häll av kantarellsåsen i en kastrull. Späd med mjölk (jag hällde av lite grädde då jag tyckte det var för mycket) och red med maizenan. Smaka av med citronjuice, salt och peppar (jag hade även i 2 msk kantarellfond). Skiva resten utav kantarellerna eller hälften utav dom beroende på hur mycket sallad man vill göra. Jag gjorde en liten variant. Blanda med finstrimlade sockerärtor, mynta, finskurna ärtskott, finhackad schalottenlök, citronskal, -juice och olivolja. Halvera allt för en liten sallad. Smaka av med salt och peppar.
Skär/klipp upp kycklingen i bitar och servera med kantarellsås och den råmarinerade salladen. Vi hade även kokt potatis till.
Recept; Paul Svensson
Kycklingen vart helt perfekt! Alla i hushållet gav rätten alla tummar upp! Jag och Adam tryckte i oss det som blev kvar till lunch.
Wow vilket fint bud! Vilken lyx!
Har själv en lergryta och är så nöjd! Blir så saftigt och gott. Ska absolut testa ditt recept också. Lät så gott.
Kram Kristin