Pesto
1 basilika kruka
1 st vitlöksklyfta
2 dl olivolja
100 g parmesan
50 g pinjenötter
salt
.
Rosta pinjenötterna och mixa eller stöt dem tillsammans med basilika bladen. Blanda ner hälften utav oljan och vitlöken. Riv parmesan osten och blanda ner den. Tillsätt resterande oljan och krydda. Mixa eller stöt ordentligt tills allt är malet. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt. Var inte rädd för att salta.
.
Pajskal
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
.
Tärna smöret och blanda med vetemjöl. Blanda ner vatten och forma till en smidig deg. Tryck ut i en pajform och nagga botten. Ställt kallt (30 min) medan du gör fyllningen.
.
10 st cocktailtomater
95 g urkärnade kalamataoliver
120 g parmaskinka, valfri chark
1 dl hackad purjolök
3 st ägg
3 dl riven parmesan
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk salt
3 msk pesto
pinjenötter, pesto, chark och basilika till garnering
.
Sätt ugnen på 200 grader. Halvera tomaterna, skär charken i bitar och blanda med oliver och purjolöken i en bunke. Blanda ägg, parmesan, grädde, mjölk, salt och pesto i en annan bunke. Häll en tredjedel utav äggsmeten i skalet och fördela sedan fyllningen jämt. Häll över resten av äggsmeten i pajskalet och ställ in i ugnen ca 30-35 minuter tills pajen har ”stannat”. Garnera med pinjenötter, chark, basilika och pestoklickar.
Älskar när jag lyckas med egenkomponerade recept !