När jag sa till min kära man att det skulle bli kåldolmar till middag svarade han med ett blä. Dem orden fick han äta upp kan jag lova. Det enda jag hörde från honom under middagen var mm vad gott, shit vad gott och det här var riktigt gott. Han fick med andra ord äta upp sina ord! Här har ni receptet på dessa fantastiska kåldolmar som man ska äta med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt.
.
Litet kålhuvud
500 g köttfärs
1 kokt kall mosad potatis
1 gul lök
2 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm peppar
sirap
smör
Sätt ugnen på 200°. Skär ut mittendelen från kålhuvudet och koka hela i en kastrull. Plocka bort bladen var efter dem lossnar och var försiktig så att dem inte blir överkokta och mjuka. Du kommer behöva mellan 10-15 blad. Hacka resterande kålrester och löken. Stek mjukt i smör. Blanda köttfärs, ägg, potatis, grädde, mjölk, lök och kålrester i en skål. Krydda med salt & peppar. Lägg ut bladen och fördela färsen jämt. Vik in kanterna och rulla ihop. Bryn ovansidan i smör. Lägg dem med skarven ner i en smörad ugnsform och ringla över sirap. Stek i ugnen ca 30 minuter.
ugn 225°