Bakom lucka tio döljer sig tre favoriter från förra året!
Saffransbiscotti med choklad
100 g mjölkchoklad
1.5 dl mandlar
75 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
1 pkt saffran
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200°. Hacka mandel och choklad i stora bitar. Vispa smör socker och saffran poröst. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandlar i en bunke. Rör ner i äggvispet tillsammans med chokladen. Vispa tills allt är blandat på lägsta hastighet. Rulla degen till två längder lika långa som en plåt på ett mjölat bord. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och baka längst ner i ugnen ca 30 minuter. Ta ut och låt svalna samtidigt som du sänker värmen till 120°. Skär sedan i sneda bitar och lägga tillbaka på plåten med snittytan uppåt. Torka i ugnen i ca 30 minuter.
Chokladpraliner
50 g smör
200 g mjölkchoklad
1.5 dl finhackade skalade hasselnötter
knäckformar
Smält smöret och bryt chokladen i bitar. Blanda ner chokladen och rör om tills den har smält. Blanda ner nötterna och häll upp i formar. Låt stå kallt tills dem har stelnat.
Apelsin & Gräddkola knäck
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
0.5 dl skalade hasselnötter
0.5 dl mandlar
skalet från 1 apelsin
gräddkola arom
ischoklad formar (knäckformar fastnar och kladdar)
Häll grädde, socker och sirap i en kastrull med höga kanter och koka upp. Sänk värmen när knäcken har börjat koka men till en temperatur så att den fortfarande kokar, t ex 3an eller 4an. Knäcken ska koka tills den har en temperatur på 122 grader och det tar mellan 20-40 minuter. Man kan antingen använda sig utav en termometer eller göra kulprovet för att se att den är färdigkokt. Dela upp smeten i två kannor. Blanda ner apelsin skal tillsammans med mandel i den ena smeten och några droppar arom tillsammans med hasselnötter i den andra. Häll upp i formarna och det gäller att vara snabb för knäcken stelnar snabbt.
Gör inte som jag och lägg knäcken i en glasburk för dem klibbar ihop sig! Ibland slår det slint i hjärnan