Glöm och radera alla recept ni har på lussebullar. Det här receptet som Mercedeh har gett mig är revolutionerande! Från och med nu bakas det alltid efter detta. Lussebullar brukar bli torra hur man än gör men dem här är inte ett dugg torra. Dem är saftiga, smakar jätte mycket saffran och är lite knapriga.
Ca 45 st
2 msk vodka eller rom
50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
250 gram vanilj kesella
1 gram saffran
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
17 dl vetemjöl
Fyllning:
250 gram smör eller mandelmassa
4 tsk vaniljsocker
Pensling:
ägg
Pärlsocker
Blanda saffran och alkoholen och låt det sedan stå i 30 minuter. Alkoholen gör så att saffransmaken kommer fram. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervärme (37grader). Häll det varma spadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen i ca 15 min tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 60 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut till 6 stora plattor. Bred över fyllningen. Bullarna är formade så HÄR, annars kan man göra dem hur man vill. Lägg bullarna på bakplåtspapper med lite mellanrum. Låt dem jäsa övertäckta i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 6-8 min.