När man vill äta något annorlunda tycker jag att man ska söka i världens alla hörn och tillaga något spännande. Den här gången blev det lite libanesiskt. Vi åt minikebab med tabbouleh och mynta yoghurt till. Gott, gott & gott!
Mini kebab
ca 15-20 st
400-500 g lamm eller nötfärs
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
½ tsk sambal oelek
1 tsk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 dl mjölk
Blanda färs, pressad vitlök, salt, sambal, spiskummin, gurkmeja och mjölk . Låt det stå i kylen en stund så att smakerna går in i köttet. Forma sedan till önskad form och stek i smör.
Tabbouleh
2 dl bulgur
4 dl hackad persilja
1 kruka mynta (hackas)
2 st tomater
2 msk citronsaft
4 msk olivolja
salt
Koka bulgur och låt den svalna. Hacka persilja, mynta och tomater. Blanda samman i en skål och blanda ner bulguren. Blanda citronsaft, olivolja och salt i en liten skål och häll över blandningen. Smaka av och salta eller ha i mera citronsaft om du vill. Låt stå i kylen en stund.
Mynta yoghurt
2-3 dl yoghurt (grekisk eller turkisk)
½ – 1 dl finhackad mynta
1 klyfta pressad vitlök
1 tsk citronsaft
salt
Blanda yoghurt, hackad mynta, vitlök och citronsaft. Rör om ordentligt och salta. Låt stå i kylen ett tag.
Jag drack mynta te efter maten. Om man som jag köpt mycket mynta är det jätte gott att dricka mynta te. Det är bara att fylla ett glas med mycket mynta och hälla över kokande vatten.