4 dl arborio ris
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 pkt saffran (jag använde min kurdiska)
citronsaft från en halv citron
1.5 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
1 dl grädde
25 g smör
1-2 dl parmesan ost
Finhackad färsk persilja att strö över
400 g scampi eller räkor
10 st delade cocktailtomater
finrivet citronskal från en citron
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 msk finhackad färsk persilja
Salt & peppar
Finhacka lök och vitlök. Fräs i en stor kastrull utan att det tar färg (sätt på locket så bränns det inte vid eftersom ångan stannar inne) och krydda med salt och peppar. Tillsätt riset och fräs i 1-2 minuter. Häll i vin, saffran och citronsaft. Sänk värmen och låt vinet koka in. Tillsätt hälften av buljongen och låt småkoka på svag värme. Rör hela tiden och tillsätt buljong i små omgångar när vätskan har absorberats av riset. När riset är färdigt är det krämigt med lite tuggmotsånd. Tillsätt då smöret och rör om tills det har smält. Ställ kastrullen på sidan. Blanda olivolja med citronskal, persilja, vitlök, salt och peppar. Häll i en stekpanna och blanda ner räkor och tomaterna. Stek i några minuter tills räkorna är färdiga och blanda sedan ner allt i risotton. Blanda ner parmesan osten och rör om tills osten har smält. Servera med lite hackad persilja och riven parmesan. Så fantastiskt gott!