BY ROSENGRIP

Katolicism & Islam

Ja det var religioner vi skulle prata om. Min mammas familj är från en katolsk kultur medan min pappas och Rechens familj är från en islamisk kultur. När jag föddes överlät min pappa alla beslut kring mig åt min mamma. Min pappa är inte religiös utav sig och för honom är alla religioner detsamma på ett positivt sätt. Jag blev både döpt och konfirmerad i en katolsk kyrka samt uppvuxen med kristna traditioner och värderingar. När min mormor levde hade religionen större betydelse i min mammas familj men nu är det inte så utan traditionerna följs men religiösa är vi inte.

Förut gick vi till kyrkan regelbundet för bikter, påskfirande, julfirande och allt möjligt men på senare år har det inte skett. När jag skulle konfirmera mig var jag tvungen att gå i en religions skola och det gillade jag inte alls. Jag tyckte att det var dötrist och började ifrågasätta alla måsten i religionen och religioner generellt. Detta ledde till min syn på religion idag. Vilken är att jag tror på gud men jag tror inte på religioner. Jag tror att det bara finns en gud och att alla kan be och vända sig till honom på sitt eget sätt utan att behöva ha en handbok eller gå till en kyrka eller en moské. Det är min tro.

Jag tycker att kyrkor och moskéer är väldigt vackra platser som man kan gå till för att känna samhörighet med likasinnade eller bara för att man vill och tycker om det eller tror på det men det är inget för mig. Dock skulle jag utan problem kunna besöka dem men jag behöver inte det i min tro. Jag respekterar alla religioner och tycker att dem har många fina beståndsdelar samtidigt som att jag tycker att vissa saker som står inom alla religioner är för mig främmande. Jag respekterar alla människors tro och även dem som inte tror. Jag tycker att det är viktigt att alla respekterar varje individs beslut när det kommer till deras tro och synsätt på sin religion så länge ingen skadas.

Rechens familj och han själv kommer från en islamisk kultur men dem är heller inte praktiserande muslimer utan följer traditioner på det sättet som känns rätt för dem. Dem delar min familjs tro och det är att man ska vara en god människa och det är därför som det inte blir någon krock hos oss. Vi har inga problem med att göra något på den enas sätt när det kommer till traditioner utan tycker bara att det är roligt. Ifall jag vill gå till kyrkan har Rechen inga problem med att följa med mig och ifall han vill gå till en moské har jag inga problem med att följa med honom. Vi tror först och främst på oss själva och vår familj och är väldigt lika så det uppstår aldrig några konflikter kring religioner eller traditioner.

När det kommer till Adrian har vi alltid sagt att han får välja själv när han blir äldre. För oss är det viktigaste att han blir en bra människa och vad han senare i livet väljer att tro på är helt och hållet upp till honom själv. Vi kommer självklart berätta om våra traditioner och hur religionen var för oss när vi växte upp men det är upp till honom att välja sin tro.

Jag hoppas ni fick lite klarhet annars får ni jätte gärna fråga om något var oklart 🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. Daniella

      Selma, jag äter griskött men inte min man och Adrian får bestämma själv när han är äldre men än så länge har han inte fått äta griskött.

      Kram

  1. Queenie- Mamma till Isabella Reina

    Bra skrivet och jag håller med dig helt och hållet!

    Jag kommer från Filippinerna och min pappa är religiös. När vi var små så gick vi till kyrka varje söndag och vi bad till Gud varje dag osv men sen när jag och mina syskon flyttade hit till Sverige med mamma så har det inte varit samma sak. Jag tror också på Gud då jag ”ber” till han varje gång jag vill att nått spec ska hända och även tackar honom när nånting bra har skett.

    Jag tror på Gud pga min pappa som lärde oss hur man ska be, vara tacksam och tro på Gud och allt det där men ju äldre man blev och man bodde med mamma som inte alls är lika religiös så ”brydde” man sig inte längre och man blev mindre och mindre religiös. Men ändå så tror man fortfarande att det finns Gud.

    Men brukar du be? Isåfall hur ofta då? 🙂

    1. Daniella

      Queenie,
      Jag brukar inte be på samma sätt som förut eller särskilt ofta utan mer som du säger när jag tackar för något eller vill att något ska hända. Då pratar jag mer i min hjärna och tänker istället för att be en bön. 🙂

  2. Sevrin

    Jag känner igen mig i det du skriver då jag själv är religiös muslim och min pojkvän kristen och vi båda har samma nationalitet. Vi har haft många diskussioner kring vilken religion våra barn ska ha i framtiden samt hur vi ska lösa allt som har med traditioner och kultur att göra. Vi vill olika vilket gör det svårare för oss att ta oss vidare i relationen. Har du något tips?

    1. Daniella

      Sevrin,
      Det är jätte svårt när man vill olika och för att gå framåt måste man kompromissa isåfall. Ni älskar varandra och har ett fint barn ihop och kan säkert samsas om båda vill. Tycker ni ska sätta er ner och diskutera dem punkterna ni tycker olika på och försöka mötas halvvägs. Verkligen försöka hitta ett sätt som passar er Båda. Kan ni inte göra på bådas sätt?

      Kram

stats