Så här går det till när jag lagar barnmat
1 ekologisk lök
ca 1 kg svensk kycklingfilé
ca 1 kg ekologisk potatis
ca 1 kg ekologiska morötter
1 pkt ekologiska krossade tomater
3 dl vatten
3 dl ekologisk grädde
Valfria kryddor, jag använde oregano, peppar och vitlök
.
Jag hackar löken och strimlar kycklingen. Lägger ner i en kastrull tillsammans med lite rapsolja eller kokosolja. Låter det bli lite varmt på låg temperatur utan att direkt steka. Hackar potatis och morötter och blandar ner. Ner med krossade tomater, vatten och grädde. Låter allt koka upp och sänker sedan värmen så att det puttrar. Kryddar med det som finns hemma och låter det puttra på tills potatisen och morötterna är mjuka.
Ibland använder jag två paket krossade tomater istället för grädden och då tillsätter jag ca 4 tsk rapsolja för att tillföra fett i maten.
Mosar allt med en stavmixer
Och portionerar med hjälp utav en våg men den behövs egentligen inte för en full barnmatsburk är ca 190-200g men ifall man inte lägger maten i barnmatsburkar är det bra att ha en våg. Jag portionerar alltid ca 200 g mat. Det blir min köttbulle mätt på.
Maten räcker i en vecka och jag kör alltid en vecka kyckling, en vecka fisk och en vecka nötkött så jag byter alltså ut kycklingen mot fisk eller kött. Mer variation än så tycker jag inte småbarn behöver. Däremot är det fritt fram att variera grönsaker eller byta ut potatisen mot ris.
Hej! Vart har du köpt portions glasburkarna ifrån? 🙂
Hej, det är diskade barnmatsburkar 🙂
Älskar dina mat/baktips. Får han kyckling en hel vecka eller varierar du med fisken ock köttet under den veckan. Det kanske blir många barnportioner i frysen annars. Tack för en bra blogg!
Tack fina du 🙂 Jag brukar ge han kyckling en hel vecka och sen fisk en hel vecka och sist kött. Om man orkar är det juh super att göra alla tre proteiner och variera i veckan. Jag brukar aldrig orka men ska prova ngn gång 🙂