Bakom lucka fjorton döljer sig Adventsbulle och dom är, äh låter bilderna tala för sig själva!
.
50 g jäst
5 dl mjölk
1 g saffran
1 tsk salt
1.5 dl socker
2 ägg
100 g rumsvarmt smör
16 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
lite socker
Fyllning
250 g rumsvarmt smör
150 g grovhackade mandlar
2 dl russin
2 msk kanel
1.5 dl sirap
.
Smula jästen i en bunke. Tillsätt en skvätt mjölk och rör ut jästen. Häll i saffran, salt, socker, ägg och resten utav mjölken. Klicka i smöret och häll ner lite mjöl i taget och arbeta degen tills den blir blank, smidig, och släpper från kanterna. Jäs under bakduk till dubbel storlek ungefär 1.5 timme. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform/plåt ca 25*35 cm. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till ca 25*50 cm.
Fördela fyllningen ovanpå och rulla ihop från långsidan. Skär ca 15 bita, ca 3 cm bitar tjocka skivor. Ställ dom med snittytan upp och ca 1 cm ifrån varandra i ugnsformen. Täck med bakduk och jäs 45 minuter. Sätt ugnen på 200°. Pensla bullarna med uppvisat ägg och strö över lite socker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 minuter.