BY ROSENGRIP

Sömn & sov rutiner

Jag fick några frågor om hur vi gör med sömnen här hemma. Det här med Adrians sömn har juh inte varit det enklaste. Jag tycker att han har haft lite sömn problem ända från födseln. Hans första månader började med kolik men han sov om han fick sova med mig så det fick bli så eftersom han vägrade sova i sin säng och i sin vagn. På dagarna sov han knappt något och jag tackade högre makter om han sov en timme i streck. Att han alltid sov med mig har nog lett till att han ogärna vill sova själv nu trots alla våra tappra försök. För ett halvår sen provade jag en lite mildare variant utav fem minuters metoden och det funkade bra till en början men sen förstörde semestrar och besök rutinerna så vi var tillbaka på ruta ett dvs vår säng helst med mig bredvid. Ett tag vart situationen ohållbar när det tog mig en timme att natta och så fort jag lämnade rummet efter att han hade somnat så vaknade han inom fem minuter flera gånger per timme. Vi försökte då igen med egen säng och att han skulle somna själv men den här lilla krabaten har en otroligt stark vilja och vägrade ge med sig. Jag hade inte hjärta nog att hålla på hur länge som helst så det slutade alltid med att vi gav efter och tänkte äh då får han väl sova med oss om han så gärna vill det.

En fråga hur gör du när du lägger Adrian kvällstid och dagtid?

Dagtid är det väldigt enkelt att få honom att somna. Antingen total däckar han själv i soffan framför tvn eller så är det bara att lägga ner honom i sin säng när man märker att han är trött och smeka han lite på magen eller ryggen så sover han inom någon minut. Somnar han i soffan bär jag honom till hans säng och somnar han i sin säng så sover han mellan 1-1.5 timme utan problem.

Kvällstid på vardagarna nattar jag i vår säng och lägger över honom i hans egna när han har somnat och ibland låter jag honom sova kvar i vår säng för det är mindre risk då att han vaknar till och vill nattas om. Det har inte hänt på länge att han har sovit i sin säng natten igenom utan han vaknar till och då lyfter vi över honom till oss. Då sover han så klart till morgonen utan problem. Tack och lov så har han slutat vakna till ifall jag lämnar rummet eftersom det var en påfrestande period. På helger låter jag honom oftast vara uppe tills han somnar vilket brukar vara mellan 21-21.30 och då oftast i soffan och sen bär vi in honom till hans säng. Däremot så myser han i soffan från 20-tiden tills han då somnar så det är skönt. Det hade varit jobbigt om han sprang omkring och lekte. Nu när han är äldre och förstår nästan allt jag säger är det så klart lättare att säga åt honom nu ska vi sova trots lite små protester.

Hur gör du med tider läggning när ni är utomlands?

Utomlands försöker jag hålla samma rutiner som hemma men om han verkligen inte vill sova så låter jag honom vara uppe tills han själv vill sova. Oftast orkar han inte vara uppe längre än till 19.00 när han har varit i solen, badat och lekt hela dagen så det brukar inte vara några problem. Då sover han i vagnen bredvid oss om vi inte är på hotellrummet.

Hur gör ni när ni är bortbjudna kvällstid med läggning hos andra?

Hm, nu när jag tänker efter så har vi inte varit hos vänner kvällstid på evigheter utan åker alltid hem vid senast åtta när det är dags för honom att sova. Då somnar han oftast i bilen och sen är det bara att bära upp honom till sängen men har vi otur så har han powernapat i bilen och vaknar till hemma. Då är han uppe i någon timme till. Skulle vi vara kvar kvällstid hade jag även där låtit honom vara uppe tills han själv ville sova eller dvs däckade på mig i soffan.

Det här med sömn är jätte viktigt när det kommer till barnen och jag tycker definitivt att vi har varit för slappa när det kommer till Adrians sömn. Hade vi varit mer konsekventa hade han nog sovit i sin säng hela natten igenom utan några konstigheter. Man har lärt sig mycket som man inte kommer göra om med nästa barn. Man måste ha i åtanke att barn känner av minsta lilla känsla man sänder ut och att det tar tid att lära dem en ny vana. Samtidigt är det svårt och man får känna efter vad som känns bäst för en själv. Däremot tycker jag personligen att går det så långt som vi hade det ett tag att han vaknade flera gånger inom loppet av en timme måste man verkligen vara konsekvent eftersom annars tär det på alla relationer man har till varandra både som förälder och partner. Det mår ingen bra av. Mitt råd är att introducera egen säng så fort som möjligt och att ha i åtanke att det tar några dagar att få in nya rutiner men sen kommer det gå som på räls och livet hemma kommer bli mycket bättre för alla.

Vi som har en lillebror som kommer snart måste verkligen ändra rutinerna.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sandra Rogers

    Det är ju verkligen jättesvårt med läggningsrutiner och hjälpa barnen med god sömn. Tack för att du delade med dig av hur ni gör.

stats