BY ROSENGRIP

Lucka 14 – Bigos

dreamstime_m_58827372 3

Bakom lucka 14 har vi Polens nationalrätt som är populär i juletid. Det var första gången jag försökte mig på den och jag måste säga att I did good! Bigos är en surkålsgryta som man kan koka i flera dagar men man kan även laga den samma dag.

IMG_8586

.

900 g surkål

3 st morötter

1 tsk kummin

400 g nötkött

250 g smakrik/kryddig korv

mejram eller vegeta krydda

2 st lagerblad

5 st svartpepparkorn

5 dl vatten

1 st gul lök

0.5 dl tomatpuré

2 dl rödvin

100 g skogschampinjoner

10 st torkade plommon

salt & peppar

.

Ta fram en stor kastrull och ta ut surkålen. Smaka av om den är för sur då kan man skölja av den med vatten. Lägg i grytan och sätt på låg värme. Riv morötter och blanda ner tillsammans med kummin om inte du köpt en surkål som innehåller det. Blanda ner lagerbladen och svartpepparkorn. Skär köttet i tärningar och skiva korven. Bryn köttet tills den får en fin färg och är medium. Krydda med salt, peppar och mejram/vegeta. Späd med lite vatten och låt sjuda på låg värme ca 15 minuter. Bryn under tiden korven i en torr stekpanna. Blanda ner kött, korv, tärnade skogschampinjoner, vatten, hackad lök, tomatpuré och plommon. Blanda ner vinet och låt koka upp. Låt koka på svag värme 2.5 timme. Smaka av med salt, peppar och mejram/vegeta. Servera med kokt potatis och bröd.

IMG_8590

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats