BY ROSENGRIP

Rågsurdegsbröd med äpple och valnötter

Här kommer receptet på brödet som jag bakade igår. Det är Leila Lindholms recept men jag små justerade lite då jag inte hade rågsikt hemma. Gudomligt gott!

30 g färsk jäst

6 dl ljummet vatten

2 1/2 msk salt


3 msk honung


1 dl surdeg av råg (köpte färdig burk)

5 dl grovt rågmjöl

8-9 dl vetemjöl

200 g valnötter


2 äpplen

Smula jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt salt, honung och surdeg. Arbeta in grovt rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen på medelhastighet i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk. Hacka valnötterna mycket grovt och skala, kärna ur och tärna äpplena i cirka 1 cm stora bitar. Arbeta försiktigt in valnötter och äppelbitar i degen för hand. Strö över lite vetemjöl och täck degen i bunken med en  bakduk. Jäs till dubbel storlek i cirka 1 1/2 timme. Knåda degen lätt och baka ut till två runda bröd. Låt dem vila i cirka 10 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Platta ut degen lätt, vik ihop den till en limpa. Rulla ändarna så att de blir spetsiga och lägg brödet med skarven nedåt på en väl mjölad skärbräda. Jäs bröden under bakduk till dubbel storlek i 1–1 1/2 timme. Vänd bröden och lyft över dem på en plåt, snitta dem med en kniv. Sätt in bröden i mitten av ugnen och släng in 1 dl vatten på ugnsbotten (detta gör man för att brödet ska få en fin krackelerad skorpa). Sänk värmen till 220 grader och grädda bröden i cirka 35 minuter.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats